Avukatlık Ücreti Nasıl Belirlenir?
Avukata ödenecek ücretin kapsamı avukat ve vekil eden (müvekkil) arasında yapılacak sözleşme ile belirlenebilir. Ancak bu konuda sözleşme yapılmamış ise bile, ücretin hukuken hangi ölçütlere göre hesaplandığı konusu Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenmiştir.
Bu tarifeye göre verilen ücret, sözleşmenin konusunu oluşturan işle ilgili kesin hüküm elde edilinceye kadar yapılacak tüm işlemleri kapsamaktadır. Örnek vermek gerekirse -aksine anlaşma yoksa- arabuluculuk görüşmeleri, yargı makamlarına verilecek dava dilekçesi veya cevap dilekçesi, itiraz dilekçesi, istinaf dilekçesi ve temyiz dilekçeleri bu ücretin kapsamındadır.
Buna karşılık üst yargı mercilerinde duruşmalı yapılacak işler ile verilen hükmün icra takibine konulması ayrı ücrete tabidir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, yargılama giderleri olan dava harçları, tebligat, keşif, bilirkişi ücreti vs masraflar ile avukatın iş takibi için yapacağı yol, konaklama vs masraflar avukatlık ücretinin dışındadır. Davanın kaybedilmesi, dava açıldıktan sonra müvekkilin davadan vazgeçmesi veya avukatın görevinden alınması/azledilmesi gibi hallerde, daha önceden ödenen ücretin iadesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi azil olgusu haksız veya keyfi olarak gerçekleşmiş ise avukat sözleşmede (yapılmamışsı AAÜT'de) yer bulan ücretine hak kazanacaktır.